Text

Alamak.. Income Semakin Slow Sejak PKP?
Pening Tak Tahu Nak Buat Bisnes Apa?

Mari Saya Tunjukkan Anda Bisnes Yang Mudah Untuk Dimulakan Dengan Kos Yang Rendah Serta Sentiasa Ada Permintaan Yang Tinggi! Walaupun Selepas Tamat PKP!

Hi! Saya Syaiful!

Tapi di internet... Saya lebih dikenali sebagai Abang Speggo!

Kenapa?
Sebab sejak 5 tahun yang lalu... saya telah memulakan bisnes menjual makanan berasaskan spaghetti secara delivery! Itu yang melekat nama abang speggo tu!

Macam mana saya boleh terlibat dalam bisnes makan delivery ni?

Begini kisahnya......

5 tahun lalu, saya dan keluarga mengalami masalah kewangan sebab ada tersilap langkah di dalam membuat keputusan kewangan.

Di tambah lagi pada waktu itu GST mula diperkenalkan dan harga minyak dunia naik mendadak.. perkara ini sekaligus menyebabkan harga barang-barang pun meningkat naik!

Jadi, saya adalah antara salah seorang yang terkesan dengan tekanan ekonomi pada waktu itu! Setiap bulan.. gaji asyik tak cukup sahaja! Kos sara hidup semakin menaik, tetapi gaji tidak naik-naik.. Parah! Memang sadis masa tu, dapat sahaja gaji, 1-2 minggu dah habis bayar hutang dan bayar bil sahaja! Terpaksalah korek tabung dan berjimat cermat!

Nak tak nak, saya kena ikhtiar juga untuk mencari duit lebih! Kalau dibiarkan sahaja keadaan macam ni.. alamatnya.. makan pasir lah saya sekeluarga nanti!

Jadi, saya pun mula fikir punya fikir punya fikir... maka, dapatlah idea untuk menjual makanan!
Maklumlah... kalau pasal makanan nie... walau teruk macam mana pun keadaan ekonomi di dunia ini.. manusia yang hidup mesti tetap kena makan! Permintaan terhadap makanan... pasti takkan hilang!

Jadi, saya tekad untuk mulakan bisnes menjual makanan!
Tambahan lagi, saya dan isteri memang suka memasak juga! Jadi takde masalah lah untuk masak-masak ni!

Persoalannya sekarang....

Bisnes Makan Apa Yang Modal Rendah?


Kalau nak suruh saya bukak restoren atau gerai untuk jual makanan! Memang tak dapat lah! Saya bukannya ada modal puluh-puluh ribu pun untuk sewa kedai dan buka restoren!

Kalau nak bukak gerai tepi jalan pun, makan kos juga.. dengan nak apply lesen PBT.. nak kena beli canopy, meja, dapur memasak lagi, tray,  dan segala bagai lah! Mahu dekat RM seribu juga kos nya!

Tapi, satu perkara yang saya memang tak boleh nak buat untuk buka gerai tepi jalan ni.. sebab cuaca!
Iyalah, kalau buka gerai tepi jalan ni, memang kena hadap cuaca yang tak menentu. Kalau time panas terik tu... fuh.. orang lain sedap duduk dalam rumah, kita terpacak kat tepi jalan panas-panas tu kena jaga gerai! Kalau hujan pula.. lagi sadis.... kadang-kadang, habis basah semua barang jualan kena hujan!

Bagi mereka yang berniaga tepi jalan... memang saya salute sangat-sangat diorang ni!

Tapi bagi saya.. saya rasa lebih selesa untuk berniaga dari rumah sahaja!
Ambik order guna whatsapp, masak.. kemudian hantar!

Dengan cara ni, saya tak perlu keluarkan kos ribu-ribu untuk sewa kedai atau buka gerai !
Saya juga tidak perlu menghadap risiko "cuaca" yang tidak menentu yang seringkali akan menjejaskan jualan!

Saya hanya perlu keluarkan kos beli barang untuk masak dan kos penghantaran sahaja!

Lagipun, saya sendiri pun selalu juga beli makanan pakai whatsapp ni! Senang!
Order je kat whatsapp, kemudian penjual akan hantar sampai depan rumah!

Jadi saya kira-kira... Saya rasa.. saya BOLEH  buat bisnes makan delivery ni!!

Soalan seterusnya....

Nak Jual Makanan Apa?

Cerita pasal makanan ni pula! Saya  sekeluarga ada makanan special yang saya akan masak pada setiap 1-2 minggu sekali! Kiranya macam special menu la untuk saya sekeluarga...  Iaitu spaghetti!...

Selain ia sedap untuk dimakan, ia juga sebenarnya mudah untuk disediakan!
Jadi, saya fikir, mungkin saya boleh mulakan dengan menjual spaghetti bolognese!


Kita try tengok dulu macam mana! Ada sambutan atau tidak? Boleh jalan ke tidak?
Kalau tak jalan.. saya tukarlah kepada menu lain! Takde masalah... benda boleh adjust! He he!

Lagipun.. kalau jualan tak habis.. boleh juga saya buat makan sendiri!
Sebab tu penting untuk kita jual makanan yang kita suka! Hi hi!.. Kalau tak habis... boleh makan sendiri.. ha ha ha!

Tapi.. sebenarnya.... Kalau buat bisnes makan delivery ni... jarang makanan tak habis!
Sebab.. kita hanya masak ikut jumlah tempahan sahaja..
Kalau orang order 10 bungkus haritu.. maka, kita masaklah 10 bungkus.... takdelah membazir!

Misi Bermula!

Ok! Selepas dah decide nak jual makanan apa! Saya pun mulalah buat iklan sikit-sikit! Letak kat facebook sikit.. letak kat whatsapp group sikit!

Hari pertama iklan tu! Saya dapat 5 order! Teruja geng! Tapi dalam masa yang sama.. ada sedikit rasa cuak juga! Takut tak dapat deliver atau takut kalau masakan kita tu tak kena pada selera pelanggan!

Tapi, nak tak nak! Misi harus diteruskan!

Balik sahaja dari kerja, pukul 2 petang, saya terus singgah kedai, beli barang-barang masakan dan mula memasak. 
Lepas sejam lebih, spaghetti siap di masak dan sudah siap dibungkus dan dimasukkan ke dalam bekas makanan!  Sekarang, hanya tunggu untuk deliver sahaja!

Selepas selesai solat asar, saya pun start moto dan mulakan operasi penghantaran!

Alhamdulilah.. sekitar pukul 6 petang, misi penghantaran makanan selesai!
Setel misi hari pertama!

Order Semakin Bertambah!

Esoknya, saya buat iklan lagi, post kat fb group dan group whatsapp group je... Alhamdulilah, dapat lagi beberapa tempahan!

Lama-kelamaan... order yang diterima agak konsisten!
Order dari pelanggan baru dan juga dari pelanggan lama!
Sudah ada juga beberapa orang yang dah jadi pelanggan tetap, hampir setiap minggu dia akan order spaghetti saya!

Sehari, bolehlah dapat jual dalam 15 kotak spaghetti.... 1 kotak, saya jual RM5 je...maklumlah, kawasan tempat saya tinggal ni, kawasan pekan.. jadi, bolehlah dapat duit tambahan dalam RM75 sehari.

Bila hari minggu pula, permintaan sedikit meningkat.. mungkin hari hujung minggu, orang malas nak masak! Jadi, bolehlah saya jual dalam 40 kotak macam tu bila tiba hari sabtu & ahad! Maka, dapatlah lebih kurang dalam RM200 sehari.

Oklah kan untuk bisnes part time! Dapatlah menampung serba sedikit bebanan kewangan yang saya alami!

Kasihan Tengok Member...!

Sejak wabak COVID-19 menular, diikuti pula dengan arahan PKP (Perintah Kawal Pergerakan) oleh kerajaan.... memang banyak bisnes yang terjejas. Terutamanya, bagi mereka yang berniaga di tepi jalan.

Gerai tak boleh buka, bisnes tak jalan.. maka.. takde sebarang pendapatan masuk!

Berbeza dengan bisnes makan secara delivery!
Permintaan semakin banyak! Order masuk macam nak giler!
Ramai orang yang lapar, tapi tak boleh nak keluar rumah.. jadi mereka order online sahaja dan tunggu makanan sampai depan rumah!

Jadi, saya cadangkan kepada kengkawan yang pernah berniaga tepi jalan sebelum ini.. cepat-cepatlah tukar strategi dan buat delivery!

Tapi.. bila saya sarankan mereka untuk buat delivery...
Ramai pula yang bertanya...
Macam mana nak dapatkan pelanggan?
Macam mana nak buat iklan?
Nak buat iklan kat mana?
Berapa pula nak caj delivery?
Ada ke orang nak beli?
Pukul berapa pula nak masak dan nak hantar?
dan macam-macam lagi persoalan...

Disebabkan terlampau banyak persoalan....
Maka... saya fikir.. elok juga jika saya tuliskan sahaja pengalaman saya buat bisnes makan secara delivery ini menjadi sebuah ebook rujukan... senang untuk saya berkongsi pengalaman dengan mereka yang berminat nak tukar strategi niaga.. atau mungkin nak tukar bisnes dan mahu mulakan bisnes makan secara delivery ini!
.
.
Dipendekkan cerita.. maka terhasillah sebuah panduan..

"EBOOK BISNES MAKAN DELIVERY"

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK(electronic book) ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.


Ebook ini saya tulis berdasarkan pengalaman saya berniaga bisnes makan secara delivery mulai tahun 2015 dulu. Di dalam ebook ini terdapat banyak ilmu serta tips yang saya kongsikan.. dari mula persediaan nak buat bisnes makan ini, tips pemilihan menu, tips buat iklan, cara pengiraan kos dan perletakkan harga! Serta serba sedikit kisah cabaran yang terpaksa saya tempuhi sepanjang menjalankan bisnes makan secara delivery ini!

Apa Yang Terkandung Di Dalam Ebook Ini?

Baiklah, saya bagitau sikit apakah isi kandungan yang terdapat dalam ebook setebal 80 mukasurat ini.


Itulah dia beberapa point yang terkandung di dalam ebook ini!

Apa Kata Mereka?

Sebelum saya buat ebook ni.. ilmu pasal bisnes makan dan ilmu masak spaghetti sedap ni, saya dah share dengan beberapa orang rakan... Ini antara beberapa feedback yang diorang bagi...

Tapi... Ebook Ini Bukan Untuk Semua Orang!.

Saya minta maaf siap-siap! Saya perlu berterus terang! Ebook ini bukanlah untuk semua orang.. Jika anda adalah mereka yang tergolong di dalam golongan-golongan yang akan saya sebutkan dibawah ini!

Saya minta maaf, kemungkinan besar, anda tidak sesuai untuk mendapatkan ebook ini!.
Baiklah! Macam mana?
Adakah anda tergolong dalam 3 golongan di atas..?

Jika Tidak! SYABAS saya ucapkan!

Anda layak untuk mendapatkan ebook ini dan seterusnya mengamalkan semua ilmu dan tips yang terkandung di dalamnya!!

Berminat? Mahu Dapatkan Ebook Ini?

Untuk ebook panduan berkaitan bisnes ni.. selalunya.. ia dijual dengan harga RM50 keatas!
Tapi.. saya faham, sejak musim-musim PKP ni... ramai antara kita yang terjejas sedikit dalam hal kewangan!

Jadi, untuk tidak membebankan, saya tawarkan ebook panduan ini pada harga yang sangat mampu milik...

Iaitu... pada harga HANYA RM30 Sahaja!

Ya... RM30 sahaja!

Tapi......Tapi.... Tapi......
Saya tak boleh jamin harga ini akan kekal untuk selamanya! Jadi saya harap anda boleh dapatkan ebook ini segera sebelum saya bertukar fikiran dan menaikkan harga ebook ini!

Boleh klik pada gambar butang order "Dapatkan Sekarang" di bawah jika berminat mahu dapatkan ebook ini!

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK(electronic book) ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Ops!  Ada Bonus Tambahan!

Maaf! Saya hampir terlupa pula!...
Jika anda dapatkan ebook ini sekarang, saya akan bagi sebuah lagi ebook tambahan yang berjudul "Super Spaghetti!"

Di dalam ebook ini, saya berkongsi resepi dan cara membuat spaghetti bolognese yang sedap dimakan, tetapi dengan kos yang rendah!


Hanya RM30 Sahaja!

Amacam? Ok tak?
Ini bermaksud... pada harga RM30, anda akan dapat 2 buah ebook!
Satu ebook panduan tentang Bisnes Makan Delivery... dan satu lagi, pasal ebook cara membuat Super Spaghetti Bolognese yang sedap dengan kos yang rendah!
Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK(electronic book) ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.


Masih lagi ragu-ragu?

Baiklah! Mari saya berikan anda satu lagi tawaran hebat!

Anda rasa RM30 ini macam tak berbaloi? Jangan risau!!.
Buang segala keraguan tu. Kerana saya ada jaminan pulangan wang 100% jika anda rasa pelaburan anda untuk dapatkan ilmu ini tidak berbaloi dengan harganya.

Jaminan Kepuasan 100% Atau Wang Anda Dikembalikan!

Jaminan Pulangan WangDengan setiap pembelian ebook “Bisnes Makan Delivery” ini, anda akan disertakan sekali dengan jaminan kepuasan 100% atau wang anda dikembalikan.

Jika setelah anda dapatkan ebook ini dan mendapati segala isi kandungannya langsung tidak mendatangkan faedah dan manfaat kepada anda dalam memulakan bisnes makan secara delivery, saya akan pulangkan wang RM30 anda.

Ya, saya akan pulangkan wang anda TANPA BANYAK SOAL!

Setelah anda habis baca ebook ini, jika anda tidak berpuas hati, email kan sahaja kepada saya di admin@klikjer.com tentang rasa ketidakpuas-hatian anda itu.. dan saya akan pulangkan wang anda.

Sebenarnya kan… Jika anda lihat betul-betul tawaran ini, anda memang langsung takkan rugi apa-apa untuk dapatkan ebook ini. Segala risiko pembelian anda, pihak saya yang akan tanggung.

Oleh itu, anda tunggu apa lagi, cepat lakukan tempahan sekarang juga sebelum harga dinaikkan atau ebook Bonus di tarik balik pada bila-bila masa!

Klik butang "dapatkan sekarang" di bawah untuk lakukan tempahan ebook Bisnes Makan Delivery ini pada harga RM30 sahaja SEKARANG ...
Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK(electronic book) ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.



P/s :- Wabak Covid-19 yang melanda dunia sekarang ni memang akan betul-betul mengubah tabiat dan cara hidup manusia! Apabila tabiat manusia berubah, maka memang akan ada bisnes yang akan jatuh dan akan ada bisnes yang akan naik!

Bisnes yang naik, sudah semestinya adalah bisnes yang dapat mengadaptasi terhadap perubahan tabiat manusia itu.

Dan tidak syak lagi.. "Bisnes Makan Secara Delivery" ini, adalah salah satu bisnes yang mampu mengadaptasi tabiat baru dalam kehidupan manusia. Sama ada kita suka atau tidak, bersedia atau tidak.. ia akan tetap berlaku!!

Jadi, usah ketinggalan!

Sekian.

Yang Benar

Abam Speggo
Syaiful a.k.a Abang Speggo
Penulis Ebook Bisnes Makan Delivery
www.BisnesMakanDelivery.com



 
Diterbitkan dan diedarkan Oleh: 
Klikjer Publishing (002746251-P),
No 23, Jalan 3/64, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor, MALAYSIA. 
SMS/WhatsApp : 012-3655625
    
Text